Växjö Squashklubb värdegrund
Växjö Squashklubb värdegrund
Växjö Squashklubb är en förening som bedriver träning och tävling för seniorer, 65 + och juniorer på såväl elit som motionsnivå. Hos oss är alla välkomna och respekterade!
Vår vision är att vara en squashklubb för alla. Vi vill att alla ska känna sig välkomna och känna glädje för sin squashträning. Med en utvecklad värdegrund som genomsyrar vår verksamhet, vill vi att såväl utövande squashspelare som anhöriga ska känna sig trygga i vetskapen om att vi arbetar för rörelseglädje, acceptans och god gemenskap.
I Växjö Squashklubb respekterar medlemmar varandra och sig själva, såväl på hemmaplan som på andra klubbar. Vi tar avstånd från all form av våld, doping och droger, och vi hjälps åt att hålla banorna i gott skick genom att respektera Idrottshusets regler. Vårt värdegrundsarbete sker fortlöpande och skickas årligen ut till samtliga medlemmar. Den uppdateras och revideras (vid behov) årligen och alla har möjlighet att påverka dess innehåll.
Våra värdeord
I Växjö Squashklubb ska alla känna att de är välkomna och respekterade. Växjö Squashklubb välkomnar alla, oavsett kön, ålder, etniskt ursprung, religiös övertygelse, sexuell läggning, politisk åskådning eller funktionsvariation. I Växjö Squashklubb är i enlighet med Barnkonventionen (§ 2) alla barn lika mycket värda och har samma rättigheter. Ingen får diskrimineras.
Nedan följer klubbens ledord:
Rörelseglädje
Hos oss kan alla träna, oavsett ålder och erfarenhet. Att träna med Växjö Squashklubb ska inspirera till rörelseglädje. Vår förhoppning är att squashen ska hjälpa våra medlemmar må bra samtidigt som de lär sig mer och utvecklas inom vår härliga sport.
Engagemang
Växjö Squashklubb genomsyras av engagemang. Våra ledare och tränare brinner för såväl sporten som verksamheten vilket vi hoppas smittar av sig på klubbens alla medlemmar och dess anhöriga.
Utveckling
Utvecklingen inom Växjö Squashklubb sker på såväl klubb som individnivå. Vi vill att deltagarna ska känna rörelseglädje och engagemang och därmed ges utvecklingsmöjligheter efter sin individuella aspirationsnivå. Utveckling syns även i vårt värdegrundsarbete som kontinuerligt diskuteras och omarbetas – för att bibehålla klubbens anda. Växjö Squashklubb arbetar här i enlighet med Barnkonventionen § 6 i att barn har rätt till utveckling.
Målsättning
Växjö Squashklubb har målsättningar för alla som på något sätt engagerar sig i vår klubb. För allas integritet raderar vi personuppgifter på de före detta medlemmar som inte betalat medlemsavgift på två år.
Våra instruktörer
Växjö Squashklubb har som målsättning att alla verksamma ledare visar både entusiasm och engagemang för vår verksamhet. Våra ledare ska inspirera och vägleda medlemmarna till rörelseglädje, god fysik, mental hälsa samt inkludera dem i verksamheten så alla känner sig välkomna och accepterade. Ledarna strävar efter att hjälpa medlemmarna upptäcka sin potential och självkänsla. Våra instruktörer vill utvecklas inom sin tränarroll och vara förebilder för våra medlemmar och dess anhöriga. Våra ledare följer Barnkonventionen (§ 12) genom att lyssna till barn och ungas synpunkter i de frågor som berör dem. De tar avstånd från våld, droger, doping och alkohol inom ramen för vår verksamhet. Växjö Squashklubb följer Växjö kommuns praxis för hantering av registerutdrag, så varje år visar våra ledare för barn och ungdomsverksamheten upp ett utdrag från belastningsregistret för att alla ska känna sig trygga med att lämna sina barn och unga för att träna och umgås med oss.
Våra medlemmar
Våra medlemmar är hjälpsamma och visar respekt för varandra och för sig själv. Detta genom att komma i tid till träningar och uppträda med respekt på banan. Våra medlemmar strävar efter att göra sitt bästa för att varje tillfälle hos oss ska kännas givande, glädjefyllt och inspirerande. Våra medlemmar uppmuntras att ta hand om sig själv och rekommenderas att undvika tobak, alkohol samt sova och äta ordentligt.
Barn och unga
Växjö Squashklubb följer Barnkonventionen (§ 2) i att alla beslut som berör barn ska i första hand beaktas vad som är bäst för barnen.
Föräldrar och anhöriga
Vår förhoppning är att föräldrar och anhöriga ska känna att deras familjemedlemmar är trygga och utvecklas hos oss på Växjö Squashklubb. Föräldrar och anhöriga stöttar och respekterar varandra och sig själva på precis samma sätt som våra medlemmar. Vi ställer inga krav på våra föräldrar och anhöriga, men vi uppskattar om föräldrar och anhöriga ställer upp och engagerar sig vid till exempel städdagar, resor till och från tävlingar/seriespel eller vid läger. Alla föräldrar eller anhöriga som vill engagera sig i Växjö Squashklubb ska känna att det finns möjlighet till det.
Drog-, dopning- och alkoholpolicy
Klubben tar avstånd från droger och dopning och har strikta restriktioner rörande alkoholförtäring. Nedan följer vårt ställningstagande i frågor om drog-, dopning och alkoholintag. Om vi upptäcker att en medlem i vår barn- och ungdomsverksamhet intar någon form av berusningsmedel kommer detta förmedlas vidare till dess vårdnadshavare.
Alkohol
Växjö Squashklubb tillåter ingen alkoholförtäring under eller i direkt anslutning till träning eller tävling. Ingen under 18 år erbjuds alkohol. Medlemmar som är äldre än 18 år rekommenderas att endast inta måttliga mängder alkohol vid tillställningar i klubbens regi och ingen alkohol betalas av Växjö Squashklubb.
Tobak
Rökning får inte ske i de lokaler vi vistas eller i direkt anslutning till dessa. Vi rekommenderar våra medlemmar att undvika såväl rökning som snusning då detta skadar hälsan. Växjö Squashklubb erbjuder ingen under 18 år tobak.
Narkotika och doping
Vi tar avstånd från all form av olaglig narkotika och doping. Vi följer riksidrottsförbundet regler gällande dopningspreparat.
Trafiksäkerhet
Vid de tillfället Växjö Squashklubb behöver förare i vår regi kräver vi att de är nyktra och utvilade samt att de under körningen följer gällande trafikregler. Vi kräver även att de förare som kör våra barn och ungdomar inte har intagit någon form av berusningsmedel kvällen innan körning. Vi försöker alltid ha mer än en förare vid längre resor.
Handlingsplan
- Hur arbetar Växjö Squashklubb för att implementera värdegrunden i sin verksamhet?
Värdegrunden ses årligen över av styrelsen och revideras därefter vid behov och förmedlas till samtliga medlemmar med e-post. Växjö Squashklubbs värdegrund publiceras på hemsidan.
- Vad händer om värdegrunden inte efterlevs?
Medlemmar som inte agerar i enlighet med föreningens värdegrund blir uppmärksammade på att de bör efterleva värdegrunden för att behålla sitt medlemskap.
Vi välkomnar dig till att börja träna med oss!
Krishantering – reviderad 2019.10.21
Denna krishanteringspolicy är framtagen för Växjö Squashklubb (VSQ). Den ska användas vid skador och/eller tillbud inom ramen för vår verksamhet. Vid varje årsmöte meddelas samtliga medlemmar om Växjö Squashklubb rutiner vid krissituation, till exempel nödutgångarnas placering vid brand samt vart i lokalen hjärtstartare och första hjälpen-kitt finns. Nedan följer ansvarsfördelning och kontaktuppgifter:
Ordförande kontaktas så snart det uppstått en krissituation, både på hemma-och bortaplan. Ordförande samordnar krishanteringen och ansvarar för att dokumentationen under och efter sköts. Ordförande tar hand om eventuell media och rapporterar vidare till förbundet i de fallen då så kräver. Styrelsen bistår ordförande vid eventuell krissituation med det som ordförande delegerar.
Viktiga telefonnummer:
Larm (brådskande vård, polis, brand): 112
Sjukvårdsupplysningen: 1177
Växjö Barnakut 0470-58 83 00
Akutmottagningen Växjö: 0470-58 81 00
Närmaste vårdcentral, öppettider: Dalbo Vårdcentral, 0470-58 69 00 (Mån-fre 08–17)
Polis, ej brådskande: 114 14
Dokumentationsmall
Om olyckan är framme vill vi genom noggrann dokumentation förebygga att en liknande situation uppstår igen.
Dokumentation under krisen (mall)
Datum och tidpunkt för rapporten:
Informationsgivarens namn, befattning och kontaktuppgifter:
Vad hände? Kortfattat:
Vilka var inblandade?
Skador, andra konsekvenser:
Vilka åtgärder har redan vidtagits:
Har media visat intresse. Om ja, vilka media:
Övriga kommentarer:
Dokumentation/utvärdering efter krisen (mall)
Vad orsakade krisen?
Hur reagerade de inblandade på krisen?
Hur påverkades verksamheten av krisen?
Hur rapporterades händelsen i media?
Hur fungerade krisorganisationen?
Vilka delar i krishanteringen tycker du fungerade mycket bra eller bra?
Vad kunde ha gjorts bättre, vad fungerade mindre bra?
Vilka förändringar i procedurer och policys behövs för att undvika liknande situationer i framtiden?
Ytterligare kommentarer eller tankar: